![]() |
시장보고서
상품코드
1675785
갑각류 시장 : 유형별, 용도별, 지역별(2025-2033년)Crustaceans Market Report by Type (Lobsters, Shrimps, Crabs, and Others), Application (Retail, Institutions, Food Service), and Region 2025-2033 |
IMARC Group은 2024년 갑각류 시장 세계 시장 규모가 188억 달러에 달했으며, 2025년부터 2033년까지 4.03%의 연평균 성장률(CAGR)로 2033년에는 273억 달러에 달할 것으로 예측하고 있습니다. 건강 지향적인 소비자들 사이에서 영양이 풍부한 식품으로 갑각류의 인기가 높아지고 있는 점, 갑각류 가공 및 포장의 지속적인 기술 혁신, 온라인 및 오프라인 조직 소매 채널에서 제품을 쉽게 구할 수 있는 점 등이 시장을 주도하는 주요 요인 중 일부입니다.
갑각류는 갑각아문에 속하는 다양한 절지동물 그룹으로 주로 수생동물이지만 육상 환경에서도 볼 수 있습니다. 갑각류는 일반적으로 키틴으로 만들어진 외골격을 가지고 있으며, 지지와 보호를 제공하고 운동과 섭식 등의 기능을 위한 관절 부속기를 가지고 있습니다. 이 외에도 물에서 산소를 추출하기 위한 아가미와 환경을 감지하기 위한 두 쌍의 촉각을 머리에 가지고 있습니다. 그들의 먹이 전략에는 여과섭식, 청소, 포식 등이 있으며, 특수한 부속기관과 구강을 사용하여 먹이를 포획하거나 수중에서 먹이 입자를 모으는 등 다양한 먹이 전략이 있습니다. 갑각류는 인간의 식용으로 수확되고, 증가하는 어패류 수요를 충족시키기 위해 양식되고 있어 경제적 중요성이 높습니다. 새우, 게, 랍스터를 포함한 일부 갑각류는 세계의 진미로 여겨지지만, 단백질, 비타민, 미네랄, 오메가 3 지방산의 공급원으로 영양가도 높아 균형 잡힌 식단에 추가하는 것이 유익합니다. 대표적인 갑각류로는 게, 랍스터, 새우, 조개 등이 있습니다.
세계 시장의 주요 원동력은 요리용 갑각류 제품에 대한 수요 증가입니다. 이는 건강을 중시하는 소비자들 사이에서 갑각류가 영양이 풍부한 식품으로 인기를 얻고 있기 때문입니다. 이에 따라 신흥국의 경제 성장과 함께 가처분 소득이 증가하면서 고급 수산물에 대한 수요가 증가하여 시장이 활성화되고 있습니다. 또한 양식업의 급속한 확대와 고도의 기술 및 기술 개발로 양식 갑각류의 생산량과 공급량이 증가하면서 시장에 활력을 불어넣고 있습니다. 이와 더불어, 가스 대체 포장(MAP), 개별급속냉동(IQF) 기술 등 갑각류 가공 및 포장에 대한 끊임없는 기술 혁신은 보존성 향상과 유통기한 연장에 기여하고 있으며, 이는 시장의 중요한 성장 촉진요인으로 작용하고 있습니다. 또한, 해안 지역으로의 관광객 및 외국인 관광객의 유입이 증가함에 따라 갑각류를 포함한 현지 해산물 소비가 증가하고 있는 것도 시장을 견인하고 있습니다. 이와는 별도로, 수산업체, 업계 단체, 정부 기관이 갑각류의 영양학적 이점과 요리의 다양성을 강조하는 적극적인 마케팅 및 홍보 활동은 시장의 긍정적인 전망을 창출하고 있습니다. 시장에 기여하는 다른 요인으로는 온라인 및 오프라인 조직화된 소매점에서의 쉬운 제품 접근성, 주요 기업의 양식 추적 시스템 도입, 광범위한 연구 개발(R&D) 활동 등이 있습니다.
The global crustaceans market size reached USD 18.8 Billion in 2024. Looking forward, IMARC Group expects the market to reach USD 27.3 Billion by 2033, exhibiting a growth rate (CAGR) of 4.03% during 2025-2033. The rising popularity of crustaceans as a nutrient-rich food among the health-conscious consumers, continual innovations in crustacean processing and packaging, and easy product availability across online and offline organized retail channels represent some of the key factors driving the market.
Crustaceans, a diverse group of arthropods belonging to the subphylum Crustacea, are primarily aquatic animals and are found in terrestrial environments as well. Crustaceans typically possess an exoskeleton made of chitin, providing support and protection, and have joint appendages for functions like locomotion and feeding. In addition to this, they possess gills for extracting oxygen from water and two pairs of antennae on their heads for sensing their environment. Their feeding strategies encompass filter feeding, scavenging, and predation, utilizing specialized appendages or mouthparts to capture prey or gather food particles from water. Crustaceans have a high economic importance since they are harvested for human consumption and are cultivated through aquaculture to meet the growing seafood demand. While several crustacean species including shrimp, crab, and lobster are considered to be global delicacies, they also provide nutritional value as a source of protein, vitamins, minerals, and omega-3 fatty acids, making them a beneficial addition to a balanced diet. Some of the most common crustaceans include organisms, such as crabs, lobsters, shrimp, and barnacles.
The global market is primarily driven by the augmenting demand for crustacean products in culinary applications. This can be attributed to the rising popularity of crustaceans as a nutrient-rich food among health-conscious consumers. In line with this, the inflating disposable incomes along with higher economic growth in emerging economies are leading to a higher demand for premium and luxury seafood products, thereby fueling' the market. Moreover, rapid expansion of aquaculture and the development of advanced techniques and technologies are resulting in increased production and availability of farmed crustaceans, which, in turn, is providing an impetus to the market. In addition to this, continual innovations in crustacean processing and packaging such as modified atmosphere packaging (MAP) and individually quick frozen (IQF) techniques contribute to better preservation and extended shelf life, which is acting as a significant growth-inducing factor for the market. The market is further driven by the increasing influx of tourists and international travelers to coastal regions, which is leading to an increased consumption of local seafood, including crustaceans. Apart from this, aggressive marketing and promotional activities by seafood companies, industry associations, and government agencies highlighting the nutritional benefits and culinary versatility of crustaceans are creating a positive market outlook. Some of the other factors contributing to the market include easy product availability across online and offline organized retail, implementation of aquaculture traceability systems by key players, and extensive research and development (R&D) activities.
Kindly note that this only represents a partial list of companies, and the complete list has been provided in the report.